Bankommittén

Ordförande Göran Larsson & Sven Pennsäter

BefattningsbeskrivningAvståndsmarkeringar.

100meters markeringar gäller till framkant green.

150meters markeringar (gul-svart stolpe) gäller till mitten green.


Tänk på att.....

Lägg tillbaka uppslagen torv på fairway!

Lägg inte tillbaka torv på tee! Fyll bara i med sand!Konsten att laga ett nedslagsmärke

Varje spelare är själv ansvarig för att hans eller hennes märken blir lagade. En bra regel är att alltid försöka laga minst ett nedslagsmärke på varje green.

Två saker händer när en boll träffar en green. Det första och mest uppenbara är att det blir en grop. Detta kallas kompaktering och sker inte bara av bollar utan även om man drar vagnar eller kör bil över greenen. Det andra och kanske inte alltid så uppenbara är att gräset där bollen slog ner dör. Vad man än gör kan ingenting förändra det utan gräset på den platsen är och förblir dött.

Eftersom greengräset klipps mycket kort är gräsfröspridningen väldigt låg och utan hjälp tar det flera veckor innan nytt greengräs kan få fäste. Tyvärr är detta tid man inte har. Det är nämligen bråttom. Utanför greenen växer en annan sorts gräs. Ett ganska aggressivt gräs som är direkt olämpligt att blanda in på greenen. Detta gräs växer högre och friare och kan därför sprida enorma mängder gräsfrön omkring sig. Detta gräs bara väntar en chans att angripa en svag punkt på den lilla greenen och kan med lätthet etablera sig där innan greengräset hinner fästa.

Det enda sättet som egentligen fungerar är att flytta in gräs från sidorna av nedslagsmärket. Enklast genom att sticka ner greenlagaren utanför gropen och vika den inåt mot centrum. Eftersom greenytan är väldigt elastisk i sidled kan man, utan att dra av rötterna, på detta sätt flytta in nya gräsplantor till platsen där bollen slog ner. Till en början blir det en liten kulle som man sedan plattar till lite försiktigt med putterhuvudet. När man fått lite övning kan man med lätthet laga ett märke så det blir näst intill omöjligt att se vart bollen slog ner. Öva dig gärna genom att laga olagade märken nästa gång du kommer upp på en green och hjälp dina spelkamrater förstå hur de skall göra och varför.

Bankommittén
OLYMPUS DIGITAL CAMERA